Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
και ο Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών

Σας προσκαλούν στην τελευταία φετινή εκδήλωση
τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, ώρα 20:00
στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής»
της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.
στις «ΨΗΦΙΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ»
του 6ου κύκλου 2017 ~ 2018  με τον Ψυχίατρο ΜΙΧΑΛΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
με την προβολή του 6ου και τελευταίου Επεισοδίου
 της σειράς από την Υπερπαραγωγή του BBC
«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»
Λέοντος Τολστόι





Μια συνάντηση της Λογοτεχνίας με την Ιστορία, την Ψυχολογία,
τις Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Φυσικές Επιστήμες

Εισηγητές:
Ο Ψυχίατρος Μιχάλης Σωτηρίου
και η Φιλόλογος Αναστασία Δάγκου

Πριν την προβολή του 6ου και τελευταίου επεισοδίου, θα προβληθεί σύντομο φωτογραφικό και κινηματογραφημένο οδοιπορικό από τη ζωή του Μεγάλου Ρώσου Επικού συγγραφέα του «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» Λέων Τολστόι, επιμέλεια του Συλλόγου Φίλων. 

Λίγα Λόγια για την υπόθεση του 6ου Επεισοδίου
Η μάχη του Μποροντίνο σταματά για λίγο τον Ναπολέοντα που φθάνει στη Μόσχα επικαλούμενος τους στόχους του: ειρήνη, σεβασμός των ηγετών της Ρωσίας, εμπέδωση δικαιοσύνης στη Ρωσία.
Στη Μόσχα, οι κάτοικοι σπάζουν βιτρίνες να προμηθευτούν αγαθά, όταν οι τραυματισμένοι Ρώσοι στρατιώτες του Μποροντίνο εισέρχονται στην πόλη. Η Νατάσσα βοηθά μερικούς, ενώ η οικογένεια Ροστώβ ετοιμάζεται να αναχωρήσει από τη Μόσχα.
Στο δρόμο η οικογένεια συναντά πεζό τον Πιέρ που γυρίζει από το πεδίο της μάχης. Ξαφνιάζονται όλοι όταν τους λέει πως έχει σκοπό να δολοφονήσει τον Ναπολέοντα. Πηγαίνει στο σπίτι του διαπιστώνοντας ότι έχει καταληφθεί από τους Γάλλους. Από  τον λοχαγό Ραμπάλ πληροφορείται ότι ο Ναπολέων θα μιλήσει στη Μόσχα, από τις σκάλες του Κρεμλίνου. Ο Πιέρ μεταμορφώνεται σε ήρωα, συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Γάλλους.
Οι Ροστώβ φθάνουν στο Ματίτσι, όπως και τραυματίες Ρώσοι στρατιώτες. Η Νατάσσα μαθαίνει ότι ο τραυματίας Αντρέι είναι εκεί και τον φροντίζουν στο σπίτι τους. Η συνάντηση της Νατάσσας  και  του  Αντρέι  λειτουργεί λυτρωτικά για τους δύο.
Η Σόνια, λόγω της κακής οικονομικής κατάσταση της οικογένειας Ροστώβ, αποδεσμεύει από τον αρραβώνα τους, τον Νικολάι.
Στη φυλακή της Μόσχας, ο Πιέρ γνωρίζει τον Πλάτωνα Καρατάγιεβ, άνθρωπο με στωική φιλοσοφημένη στάση. «Θα είμαι αδελφός σου εδώ», λέει στον Πιέρ, «είμαι στο στρατό 10 χρόνια και δεν σκότωσα κανέναν… βλέπετε αφέντη ότι κι αυτοί (οι Γάλλοι) είναι φυλακισμένοι».
 Ο στρατηγός Κουτούζωβ  προτείνει αναμονή και όχι αντεπίθεση στη Μόσχα. Ο Ναπολέων εγκαταλείπει τη Μόσχα, παίρνοντας πεζοπόρους και τους φυλακισμένους. Ο Πλάτων Καρατάγιεβ δεν μπορεί να προχωρήσει: εκτελείται.
Η πριγκίπισσα Μαρία Μπολκόνσκαγια επισκέπτεται τον τραυματία αδελφό της Αντρέι στο αγροτικό σπίτι των Ροστώβ, μόλις που τον προλαβαίνει  πριν πεθάνει.
Στα σαλόνια της Αγίας Πετρούπολης, η Έλεν Κουράγκινα - Μπεζούχωβ έγκυος, άγνωστο από ποιον, εισπράττει την απόρριψη.
Ο μικρός Πέτια Ροστώβ σκοτώνεται στην επίθεση κατά των Γάλλων. Ο κόμης Ίλια Ροστώβ πεθαίνει από τύψεις. Στην επίθεση αυτή, ο Ντολόκωβ απελευθερώνει τον Πιέρ Μπεζούκωβ, με τον οποίο είχε μονομαχήσει και τραυματιστεί σοβαρά.
Η τηλεταινία ολοκληρώνεται με τον  Νικολάι Ροστώβ να αρραβωνιάζεται τη Μαρία Μπολκόνσκαγια και ο Πιέρ ενθυμούμενος τα λόγια του Πλάτωνα Καρατάγιεβ («όσο υπάρχει η ζωή υπάρχει και ευτυχία»), συνεχίζει τη ζωή του δημιουργώντας ευτυχισμένη οικογένεια με την Νατάσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου