Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017Ψηφίδες Ψυχολογίας
               Ο κύκλος εκδηλώσεων σχετικά με το δεκάλογο του Κισλόφσκι.   
            Του Χριστόφορου Παλαμίδη             
         
Ως μέλος του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, παρακολούθησα  τον κύκλο  εκδηλώσεων στις «Ψηφίδες Ψυχολογίας», σχετικά με την  προβολή των δέκα ταινιών  του δεκάλογου του Κισλόφσκι,  που παρουσιάζονταν  μία κάθε φορά, σε βάθος χρόνου και ολοκληρώθηκαν στις 23/5/2017.   
Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου,  στον πρόεδρο Πασχάλη Λογαρνέ, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους άλλους  συντελεστές  και τους εισηγητές,  των εκδηλώσεων  «Ψηφίδες Ψυχολογίας»  με  τον ψυχίατρο Μιχάλη Σωτηρίου. Η πραγματοποίησή τους γίνονταν  σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, που διέθετε την αίθουσα.
Τους ευχαριστώ  που μου έδωσαν την ευκαιρία και τη  χαρά να γνωρίσω τον μεγάλο  Πολωνό σκηνοθέτη και σεναριογράφο, να ακούσω  τις αναλύσεις των εισηγητών και του ψυχιάτρου Μιχάλη Σωτηρίου καθώς και τις απόψεις του κοινού, στις συζητήσεις που ακολουθούσαν. Θεωρώ  πολύ σημαντικό το ότι συντονιστής ήταν ένας έμπειρος ψυχίατρος,  με αξιόλογους εισηγητές που έδιναν  την επιστημονική διάσταση  σε κοινωνικά θέματα,  τα οποία προέκυπταν από τις δραματοποιημένες  από τον Κισλόφσκι βιβλικές δέκα εντολές.
Είναι παρήγορο το ότι, στην εποχή της κατ΄οίκον  διασκέδασης, από την τηλεόραση με τα ευτελή τηλεοπτικά προγράμματα  και από το ίντερνετ, πραγματοποιούνται  τέτοιες εκδηλώσεις που εκτός από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, μας δίνουν  την αφορμή  να βγαίνουμε από το σπίτι. Βρισκόμαστε με συνανθρώπους μας και ανταλλάσουμε απόψεις σε θέματα που έχουν σχέση με τη ψυχή μας. Θέματα που τα συναντάμε στην καθημερινότητα χωρίς να δίνουμε την πρέπουσα σημασία, διότι δυστυχώς με τα υλικά αγαθά και τα πολλά ερεθίσματα που δεχόμαστε, έχουμε χάσει την ικανότητα ιεράρχησης των  προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος ανάλογα με τη σοβαρότητά τους.
Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών μας στις συναντήσεις αυτές. Βέβαια  η προσέλευση αυτή απαιτούσε κάποια προεργασία από τον πρόεδρο και το επιτελείο του, με αφίσες και  συνεχείς υπενθυμίσεις  με μηνύματα στα κινητά και στο internet προς τα μέλη του συλλόγου. Ο πρόεδρος ήταν πάντα παρών στις εκδηλώσεις,  στην είσοδο της αίθουσας, χαμογελαστός,  καλωσορίζοντας  τους εισερχόμενους  και εισπράττοντας  την ανταμοιβή με τα θετικά σχόλια και τις ευχαριστίες  από τους εξερχόμενους. Μόνον παρουσίες  που δεν έπαιρνε.
Τα θέματα που παρουσιάζονταν δημιουργούσαν  ένα  είδος προβληματισμού, φιλοσοφικού χαρακτήρα, που  μας βοηθούσε  τους συμμετέχοντες, στο  να ξεκολλάμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας και την ανασφάλειά μας για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτά δηλαδή που βιώνουμε τα τελευταία έξι χρόνια και μας βυθίζουν  όλο και πιο βαθιά  στην  Εθνική μας κατάθλιψη.
Και πάλι συγχαρητήρια και ευχαριστίες
Σέρρες 25-5-2017
Χριστόφορος Παλαμίδης
c.palamidis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου