Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017



Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών,
Ο Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ

στην εκδήλωση έναρξης
του Προγράμματος Εκδηλώσεων Περιόδου 2017 ~ 2018

με την κινηματογραφημένη Συναυλία του 2014

 
 με την Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου,
150μελή μικτή χορωδία και μαέστρο τον Ρικχάρδο Μούτι.

την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 στις 8:00 το βράδυ

στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής»
της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών

Δεν υπάρχει κανένα έργο στην κλασική μουσική, πάνω από την «Ωδή στη Χαρά» με το χορωδιακό φινάλε. Την παθιασμένη έκκληση για την ειρήνη και την καθολική αδελφότητα, που να συγκινεί  τόσους πολλούς ανθρώπους μαζί. Για το λόγο αυτό, η εκτέλεση αυτού του μουσικού αριστουργήματος  μπορεί να θεωρηθεί  κορυφαία εκδήλωση.
Η συμφωνική μουσική του Beethoven και ιδιαίτερα η 9η συμφωνία του, διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια πολιτιστική αυτογνωσία και συχνά ταυτίζεται με τους πιο ετερόκλητους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους.
Σε διάφορες ιστορικές στιγμές η 9η συμφωνία απετέλεσε μέσο εμψύχωσης και ανάτασης, μέσο παρηγοριάς και ελπίδας.
Το 1915 ορίστηκε αυτή η συμφωνία, ενός γερμανού συνθέτη, ως ο ύμνος των συμμαχικών δυνάμεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ενάντια στις λεγόμενες «κεντρικές δυνάμεις», Γερμανία και Αυστρο-Ουγγαρία.
Στη συνέχεια υιοθετήθηκε η «Ωδή στη Χαρά» που συμβολίζει την ελευθερία και την αδελφοσύνη των λαών, ως ύμνος της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου οργανισμού του ΟΗΕ.
Τέλος, η 9η συμφωνία αποτελεί τον «ύμνο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αυτή εκπροσωπείται επίσημα σε διεθνείς διοργανώσεις και τελετές.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου